Wellness 7
Alles over wellness, spa's en sauna's
spa resorts en beautyfarms
Thermen en sauna's
Wellness ABC
Beauty en therapie
Massages
Sauna ABC
Baden
Blog
Contact Us
Fotos
Over ons
Sauna gebruiken
ACB
Sauna ABCHamam

Hammam

Een Hamam is een oosterse badruimte met Turks baden met stoom en geurende oliën en ruimtes waar reinigingsbehandelingen en massages worden gegeven. Vaak is er een apart gedeelte voor mannen en vrouwen. Van oudsher lieten mensen zich behandelen in de hamam bij o.a. stress, (chronische) klachten van gewrichten en spieren, bronchitis en na operaties aan gewrichten.

 De Finse Sauna

 

De Finse sauna is de meeste bekende vorm van een saunabad.
De geschiedenis van zo´n bad gaat tot meer dan 2000 jaar terug. In Finland  woonden mensen in hutten die vaak (deels) ondergronds waren. In het koude Finland was en is verwarming essentieel. Men had een uitgekiend systeem om de hutten te verwarmen. Als men kookte op een vuur legde men ook stenen in dit vuur. Vervolgens werden deze stenen in het ondergrondse gedeelte van de hut gebracht. Hierdoor liep de temperatuur op. Het grote voordeel van deze methode was dat de warmte gelijkmatig gedurende de gehele nacht werd afgegeven. De Finnen ontdekte ook dat wanneer water over die hete stenen werd gegoten, de ruimte ineens veel warmer werd en iedereen begonnen te zweten. Hoewel bedoeld als verwarming is hiermee de sauna, of beter gezegd de “holsauna”, geboren.

De sauna werd steeds meer een ritueel en er werden speciale ruimtes gebouwd. Dit waren veelal blokhutten, waarin een hout gestookte open kachel geplaatst werd. Om te zorgen voor een gelijkmatige verwarming werden ook hier stenen gebruikt en op de kachel gelegd en vervolgens door het vuur verhit. Mensen die vanuit de kou naar deze ruimtes gingen merkte dat ze zich beter voelde. En zo evolueerde het sauna ritueel van een bad waar warmte en kou werden afgewisseld.

Een ander feit waar de Finnen achter kwamen was dat het saunaritueel vanwege de extreme hitte en het roet de meest hygiënische plek in huis waar ziektes konden worden genezen. Later is men  blokhutten gaan bouwen. In de oostelijke Finse provincie Karelia werd hierin een hout gestookte open kachel geplaatst. Omwille de gelijkmatige verwarming werden ook hier stenen gebruikt en op de kachel gelegd en vervolgens door de vlammen verhit. De eerste sauna's hadden een vuur zonder schoorsteen, men moest de deur open zetten om het rook af te voeren en niet te stikken. Pas in de 19de eeuw kwamen er kachels met schoorsteen. Om toch de warmte zo geleikdelijk mogelijk te verdelen werden op deze kachels nog steeds stenen op een ijzeren rooster gelegd. De ketel waarin het vuur wordt gestookt blijft nu continu branden terwijl de stenen worden verwarmd maar niet door de vlammen wordt geraakt. Hierdoor kan het vuur en de temperatuur, beter worden gereguleerd.

 

 

Hedendaagse sauna

In 1968 komt de eerste elektrische saunakachel op de markt, groot voordeel hierbij is het grote gemak en dat de temparatuur vrij nauwkeurig geregeld kan worden.  De manier waarop de stenen worden verwarmd is gelijk gebleven aan de klasieke houtkachels.

Deze principes van de oude Finnen vinden we nog steeds terug in de hedendaagse sauna. Er is zelfs een sterke drang om terug te gaan naar deze meest oorspronkelijke vorm. Zo zien we de houtgestookte sauna terug en zijn er ook sauna´s waarbij stenen uit een oven komen, vervolgens via een soort kabelbaan in een grote bak met water komen en zodoende de ruimte verwarmen. Tegenwoordig wordt de sauna beschouwd als een plaats om het lichaam te reinigen en om te ontspannen van lichaam en geest!

 

Naakt

De bedoeling van de sauna is dat men gaat zweten. De huid en het lichaam raakt hierdoor veel afvalstoffen kwijt. Het vuil dat in de poriën zit wordt naar buiten gedreven. Zou men in de sauna een (bad)kleding aanhouden kan dat de huid gaan irriteren. Indien men dan ook nog met kleding aan gaat douchen kan het zelfs gaan ontsteken. Mensen die gekleed een saunabad nemen krijgen vaak gerste korels (Miliaria Rubra). In openbare sauna´s is het dan ook niet toegestaan om gekleed een saunabad te nemen. In privé sauna´s kan dit wel, maar dan moet wel naakt gedouched worden en de kleding die men in de sauna gebruikt na het saunabad niet meer dragen.

 

 

 

 

 Hoe gebruikt u de Finse sauna?

Het gebruik van de Finse sauna bestaat vaak uit meerdere sessies van circa 10 minuten.
Neem hiervoor alle tijd, gemiddeld 1,5 uur!

Allereerst dient u voordat u de sauna binnengaat een douche te nemen.
Hiermee maakt u de huid vochtig waardoor het transpireren wordt vergemakkelijkt.

Leg vervolgens een handdoek of een badlaken op de bank en ga daar op zitten.


De aanbevolen temperatuur ligt tussen de 80°C en 90°Celsius en maximaal 100°C.

Gooi vervolgens wat water op de stenen en blijf rustig zitten.
Nadat u water op de stenen heeft gegooid neemt de vochtige hitte toe.


Na een verblijf van circa 10 minuten verlaat u de sauna om een koude douche of een dompelbad te nemen. Ook kunt u er voor kiezen om buiten of in een vertrek op kamertemperatuur rustig te gaan zitten. Wat water drinken kan, maar beslist géén alcohol!

 

Een tweede sessie

Ga nadat u voldoende bent afgekoeld opnieuw de sauna in voor een tweede sessie.
U zult merken dat de sauna dan nog warmer is dan de eerste keer.

Nadat u goed warm bent geworden en uw huid wat losser en soepeler dan kunt u gebruik maken van een oud maar nog steeds effectief ritueel door uw lichaam met een “bosje” berkentakken, ook wel “vasta” of “yihta” genoemd, zachtjes te slaan of te laten slaan.
Het stimuleert uw bloedsomloop, geeft u een ontspannen gevoel en voelt achteraf aan als een heerlijke massage.

 

De zomermaanden zijn bij uitsteek geschikt om aan verse berkentakken te komen.
Droog ze bij voorkeur in het donker door ze op te hangen of door ze in te vriezen.
Zorg er voor dat ze hun groene kleur behouden en warm ze voor het gebruik wat op in wat warm water, de ingevroren takken in koud water. Het gebruik van berkentakken zorgt ook voor een heerlijke geur in uw sauna. Naast het gebruik van berkentakken kunnen met water zacht gemaakte takken van de jeneverstruik of de conifeer ook uitstekend voldoen.


Verlaat vervolgens weer uw sauna als u zich voldoende warm voelt en herhaal de afkoelingsprocedure zoals eerder werd beschreven.
Luister bij het verwarmen van uw lichaam altijd naar “de taal van uw eigen lichaam” en verlaat uw sauna indien u zich niet goed voelt.
Deze wijze raad geldt echter voor alles wat u onderneemt, ook bij een rondje hardlopen of tennissen en heeft niets specifiek met uw sauna te maken.


Was u lichaam daarna met zeep en spoel vervolgens uw lichaam goed af, neem daarna weer de tijd om goed af te koelen en trek vervolgens uw kleding weer aan.
Goed afkoelen voorkomt dat u in uw kleding nog even blijft transpireren.


Wees echter voorzichtig met een te snelle afkoeling want een te snelle verandering van de hitte in het ijskoude kan zelfs teveel zijn voor een gezonde persoon en wordt afgeraden.
Het is beter even de polsslag te laten bijkomen voordat u in het ijskoude water duikt of in bijvoorbeeld de sneeuw. Mensen met hartproblemen e.d. moeten deze wijze van afkoelen vermijden, raadpleeg bij twijfel altijd eerst uw arts.


Droog uzelf af met een handdoek of blijf gewoon lekker zitten bij kamertemperatuur.
U kunt ook gaan liggen en even uw ogen sluiten als u dat wilt.
Drink ten slotte nog wat water en neem al naar gelang uw behoefte een hartige snack en u voelt zich werkelijk weer als herboren!

 

Bio-sauna
Bio-saunas generate a very pleasant climate at 40-50° C which does not overburden the body. Essential oils are often introduced into the sauna too. Therapy can have a relaxing effect or a rejuvenating effect.
Finnish sauna
An extremely high temperature (120° C) sauna at about 10% humidity. Following the sauna the patient cools down outside in a plunge pool. This form of sauna therapy is effective in stimulating blood circulation and strengthening the immune system.
Hamam
The hamam is the oriental version of the steam bath and can be complemented with massages and the application of exotic scents. The temperature in the hamam may exceed 50° C.
Caldarium
The caldarium – hot water bathing pool or sweat chamber – was one of the chambers generally found in classical Roman baths. Tiled or marble-clad caldariums are designed so that the bather spends an average 30-40 minutes there in relatively low temperatures (40-50°C) and humidity of 70-100%; thanks to these conditions the caldarium is less draining for the body than a typical sauna. Used as part of a bathing therapy it is valuable to direct steam jets to the affected parts of the body.
Laconium
A dry sauna taken at a temperature of 55° C. After only a short time the body is heated to such a degree that intensive sweating rapidly purges toxic waste products from the body. Blood circulation is invigorated, the breakdown of toxins left over from metabolic processes is speeded up, and the body’s defences are mobilised. In addition, regular sweating plays a part in helping to reduce stress. The Laconium stimulates the heart and regulates blood pressure leaving the patient feeling refreshed and fully relaxed both physically and mentally. One’s own body should regulate how long to spend in the Laconium, although the following is a general recommendation: 15-20 minutes per session, two to three times a week.

Spa

The word derives from the abbreviation of the Latin ‘sanus per aquam’ (health through water). In fact the term holds particular significance in Hungary, famed as the land of thermal and medicinal waters. Today medicinal baths, wellness centres, clinics and health hotels use the beneficial effects of water in a whole variety of ways, from the pearl bath through Kneipp treatments all the way to health-oriented spa regions. The word spa has become an international term in the area of whirlpool- and sauna baths, swimming pools, steam baths, beauty farms and wellness centres.

Place your full resume or CV here.